

Prezentaciji u Umagu 14.3.2012.
god u Gradskoj Vijećnici nazočili su dogradonačelnik Veljko Ivančić, stručne
službe kao i predstavnik Komunalnog poduzeća 6.maj iz Umaga sa mnogim
vinogradarima, maslinarima i uljarima Bujštine, a program je vodio autor i odgovorna osoba projekta EKO-ENERGANE
UMAG i moderator PREZENTACIJE mr.sc. Zvonko Sesar-Predsjednik Zbora UHRV. Dio
prezentacije iz područja utjecaja biomase na okoliš (maslinova komina, komina
od grožđa, otpad od rezidbe maslinika, voćnjaka i vinograda i značenje biomase
za buduću Energanu, pravno značenje zbrinjavanja biomase prezentirao je brig. u
miru Petar Toljan dipl.iur. Informatičku potporu prezentaciji je dao pukovnik
Mladen Kužnik- podpredsjednik UHRV. Zahvaljujući partnerima u projektu Eko energana Umag, braniteljskoj zadruzi Eko pleter i Gradu Umagu projekt izgradnje Eko energana Umag odmakao je od prvotne ideje i uzeo zamaha. Danas je osjećaj ugroženosti okoliša sve prisutniji u našem
društvu. Onečišćenje prirode je problem koji remeti gospodarski, društveni i
kulturni razvoj zajednice ali ugrožava i ljudska prava i temeljne slobode. Zato
se sve češće pristupa preventivnim mjerama koje sprečavaju devastaciju i
ugrožavanje flore i faune, a prevencija pridonosi uspješnijem programu zaštite
okoliša. Braniteljska zadruga „EKO-PLETER“ iz Zagreba je osnovana
2009. i registrirana te je osposobljena za proizvodnju i preradu koštunjavog voča,
ljekovitog bilja i gotovih proizvoda po ekološkom modelu. U suradnji s Gradom Umagom pokrenuli su projekt izgradnje
kogeneracijskog postrojenja „EKO-ENERGANU UMAG“ za proizvodnju 1 MW električne
i 18 MW toplinske energije. U energanu planiraju ugraditi najsuvremeniju tehnologiju
dokazanih svjetskih tvrtki sa sofisticiranom tehnologijom i visokim standardima
zaštite okoliša. Kao gorivo energana će koristiti biomasu koja se danas
adekvatno ne zbrinjava na području Bujštine. Proizvedenu toplinsku i rashladnu energiju isporučivat će gospodarstvu industrijske zone
Ungarija i javnim ustanovama
Grada Umaga. U zoni Ungarija–istok također planiraju izgraditi
GOSPODARSKO-DISTRIBUTIVNI CENTAR s komorama određenih toplinskih mogućnosti, za
male i srednje poduzetnike, kako bi i drugim zainteresiranim proizvođačima
domaćih delicija osigurali uvjete za skladištenje, pakiranje i distribuciju
proizvoda. Misle kako bi mogli pronaći zajednički interes za
uspješan početak poslovne suradnje te tako biti najbolji izbor za
pružanje usluga zbrinjavanja biootpada ali i korištenja
gospodarsko-distributivnog centra na području Umaga. / n.santalab /
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru