
UMAG - U Umagu je održan Dan rajčica kojim se ove godine, a ovo je već 19 puta za redom, pokušalo sakupiti
što više novca za nabavu radiološkog aparata za umaški Dom zdravlja.
Tradicionalno mali umaški trg nije mogao primiti sve građane i turiste koji su htjeli kušati jela s rajčicama. Na jelovniku je bilo nekoliko jela na bazi
istarske rajčice s paštom. Rajčica se u ovim krajevima uzgaja za pogon tvornice
hrane iz Koprivnice. Kupovanjem bonova za jelo i vodu po promotivnim cijenama gosti
su potpomogli kupnju medicinskog aparata za Domu zdravlja Umag. U sklopu
manifestacije održana su stručna predavanja uglednih stranih i domaćih stručnjaka
o suvremenim trendovima u proizvodnji i preradi rajčice s posebnim naglaskom na
nove sorte povrća. Sudeći po kvaliteti kataloga jednog od proizvođača sjemenja velika se sredstva ulažu u taj posao koji je proizvođačima sjemenja očigledno jako unosan. Nadamo se da se ne radi o genetskim manipulacijama koje bi mogle pogubno utjecati na zdravlje mladih. Dodijeljena su i priznanja najuspješnijim proizvođačima rajčice.
Uzgoj i prerada rajčice oko Umaga ima gotovo stoljetnu tradiciju. Fešta od
rajčica je humanitarno-kulinarska priredba kojom završava Dan rajčica u Umagu i
na njoj se proda oko 3.500 porcija jela od rajčice. Inače, rekordni otkup
rajčice s istarskih polja od gotovo 12.000 tona ostvaren je prošle godine, a
ove godine očekuju još i bolje rezultate. Rajčicu u tvornici hrane nazivaju i "crveno
zlato". Tvornica u Umagu jedina je tvornica za preradu rajčice u Hrvatskoj. / foto i tekst: N.Š. /
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru