10. 10. 2016.

Da li ste kupili peć i drva za ovu zimu?

UMAG - Koje pogonsko gorivo za grijanje svojih stanova vi koristite? Ovih je dana počela sezona grijanja u Umagu ali i u ostalim dijelovima Istre, posebno u mjestima koja nisu uz morsku obalu. Pitam se koje vi gorivo koristite. U našem stanu tradicionalno koristimo struju jer druge opcije sada niti nemamo ali mnogi naši sugrađani za grijanje koriste razne vrste drveta. Drvo kupujemo na crnom tržištu jer u okolici zapravo i nema navike kupovine ogrijevnog drveta od Hrvatskih šuma ili u trgovinama. Hrast, akacija pa čak i borovina koriste se u našem kraju za grijanje u pećima na kruta goriva. Postoje li neke opasnosti ili mjere predostrožnosti kod grijanja na drva? Puno je pitanja, a malo odgovora. Očekujumo vaše komentare kako biste jedni drugima pomogli u nabavi drva ali i peći. Inače u FB grupi Butiga možete oglasiti svoje oglase ili pronaći nešto za sebe i svoju obitelj.

1 komentar:

  1. Dolaskom hladnijih dana i nižih temperatura započinje sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora što povećava opasnost od požara, eksplozija i trovanja ugljičnim monoksidom (CO).
    Kako bi se izbjegli takvi tragični događaji, plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) potrebno je obavezno servisirati jednom godišnje i to od strane ovlaštenih stručnih servisera jer će se na taj način povećati sigurnost i racionalizirati potrošnja goriva. Potrebno je da ovlašteni dimnjačar pregleda i očisti sve dimnjake prije sezone loženja, a kasnije u rokovima koji su određeni gradskim ili općinskim odlukama. O rokovima čišćenja pitajte svog dimnjačara. Izvanredne preglede i čišćenje dimnjaka potrebno je učiniti prilikom svake promjene uređaja za loženje ili promjene goriva.
    Savjetujemo vam i sljedeće:
    ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,
    prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
    očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
    provjerite i sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
    tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
    plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
    ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.
    Obavezno pozovite dimnjačara:
    ukoliko dimnjak dobro ''ne vuče'',
    kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,
    ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,
    ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.
    Zapamtite, samo ispravno izveden, pregledan i očišćen sustav grijanja je onaj koji se može koristiti na siguran i pouzdan način.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru