11. 01. 2018.

Novi osvrt našeg gosta. Dušu svakoga sustava čine ljudi, radnici i njihov menadžmet

UMAG - Što se to promijenilo od prošle godine kada sam boravio u Adriaticu i depandansi Jadran, a vrijeme provodio , uglavnom, na Punti. S opravdanim razlogom. Skromniji smještaj , pak, nenadana ali posve ugodna toplina. U svakom kutku , vidio se potpis hotelske domaćice Venine, vrlo angažirane osobe. Da,opet ću je istaknuti. Simpatična i draga osječanka jednostavno uživa u svom poslu , a svoj odnos s gostima gradi na povjerenju i prijateljstvu. Bez nje puno toga ne bi valjalo. Omiljena je kako u dječjem tako i radnom okruženju. Svakako da je njena najveća prednost u povezivanju naučenog sa stvarnim životom i poslovnim svijetom. No, ove godine je samo kratko bila u Istraturistu, a njene ogledne sobe u Sipru bile na ponos i diku svih silnih šefova. Kadroviranje tvrtke nije jača strana, a to je iskoristila konkurencija ponudivši ugovor, prihvatljivijeg sadržaja. Greška je bila olako pustiti vrijednu djelatnicu,  a to je bogme i više nego primjetno. Šteta za hotelsku kuću i goste kojima će teško i suvislo pojasniti novonastalu situaciju. Ah, da, studentska radna snaga – mjera je kratkoročnog daha. Kako se može zatvarati oči pred takvim činjenicama?

Depandansa Jadran , smještena je na ekskluzivnoj poziciji koja gostima osigurava toliko željeni mir i tišinu. Prehrana u
hotelskom restoranu Adriatic - super. Šefica kuhinje Jasminka zna svoj posao. Drago mi je da lanjska radnica sezone u Istraturistu, nakon silnih godina to joj je bilo prvo javno priznanje za uloženi rad. Utvaram si kako imam male zasluge po pitanju nagrade. Neka, zaslužila je žena. Tu je i promovirani nadzornik majstora i pomoćnika, okretni Stevo, porijeklom iz virovitičkog okruga. E, pa sada - recite Vi meni lijepo, o utjecaju medija. Nismo za spletke već za uvažavanje glasa javnosti.

I onda, zar treba mijenjati ono što valja? - Jednostavno pitanje traži jednostavan odgovor.  Ne! Sva ostala poboljšanja ostaju na samom objektu, ali većina osoblja je za pet! Na žalost , dojma sam da to Uprava pravilno ne valorizira. I onda se kao čudimo kada iskusni djelatnici odlaze u nekom drugom smjeru. Poradite na tome,cijenjena gospodo u upravnim strukturama, posebice da ne bude “ni po babi ni po stričevima”. Upravne strukture hrvatskih kompanija to polako ali vidljivo prepoznaju, no čini se da to još uvijek nije dovoljno brzo i učinkovito. Ima tu puno i vaše krivice a da nije samo u pitanju tromost, neobrazovanost ili entuzijazam radne snage. Preispitajte vašu, a ne moju logiku.

Da se ne lažemo,da nije umaškog turnira bilo bi to siromašno ljeto. Ipak, ATP Umag nije ničim nadmašio prošlu a podigao razinu ovogodišnje manifestacije. Kao da se upalo u kolotečinu. Ponavljanja su toliko predvidljiva da je sve 'Deja Vu' . Bez ikakve zvučne inovacije koja bi mogla zagolicati maštu teško je postići pomak. Kao da se došlo do vrhunca i upitno je kako dalje?! Velika medijska kuća,neću namjerno imenovati, jedna je od rijetkih koja može biti zadovoljna. A kako i ne bi kada im je sve podređeno.

Činjenično, spajanje Istraturista s Plavom lagunom nije nikakvo opravdavanje osim ako se ne borite za svoje pozicije, a po tom pitanju puno tog ne ide u prilog. Od Sipra koji nije uspio valorizirati četiri zvjezdice, posebice ga ne vidim kao obiteljski hotel, pa preko kadroviranja - sve do vizije što treba poboljšati na Punti. Čudno, da negdašnji velebni kompleks s pet zvjezdica, onomad, nikako da iznađe svoju sreću pod suncem. Prosperitetan a pomalo zaboravljen Adriatic, mogao i morao bi puno bolje. Da nije vrijednih ljudi koji brinu o održavanju , sve to ne bi imalo puno smisla. Šteta.  A tek otkazivanje agencijskog bookinga , nije nebitna stavka. Turističke agencije osjetljive su po tom pitanju. Ružno pače je bajka za djecu o velikom ružnom pačetu koje se s vremenom pretvorilo u prekrasnog bijelog labuda. Ovdje je situacija dijametralno suprotna.



Betonizacija (asfaltizacija) Sipra, posebna je priča. Jednostavno se luta i sve nekako stihijski u hodu pokušava rješavati a to je za turizam pogubno u svakom pogledu. Trgnite se! O smještaju za sezonske radnike - neću trošiti dragocjeno vrijeme. / autor: gost poznat redakciji /

Broj komentara: 5:

  1. Ali ste pripravljeni na pozimi? Dnevi pravic lupinarjev so priložnost za vas. Turistični uradi Umag, Novigrad, Brtonigla in Buje so pripravili priložnost, ki je ne smemo zamuditi. Od 14. februarja do 20. marca bodo restavracije ponudile specialitete, morske školjke, vino, oljčno olje, tartufe in siri.

    OdgovoriIzbriši
  2. UMAGO / CROATIE - La 9e semaine de relâche à Umag aura lieu du 22 au 25 avril prochain. Ce festival de musique est centré sur des milliers de jeunes qui participeront également au plus grand pays de fête de l'année en Europe avec plus de 72 heures de musique, de divertissement, de divertissement et de sport! Le festival est un favori parmi les étudiants américains qui sont heureux d'accepter des milliers de jeunes talents. Les organisateurs s'attendent à 4 jours de plaisir avec Party à bord et animations festives où les participants seront logés dans les bungalows de la compagnie touristique locale. Les places de participation sont limitées à environ 5000 participants, dont 50% des filles que l'organisateur propose et un prix plus abordable pour l'hébergement. Ils annoncent également la spécialité des cocktails et des boissons de leur propre production en collaboration avec les meilleurs producteurs italiens. Bien sûr, les artistes live sont les plus célèbres et viennent du nord de l'Italie.

    OdgovoriIzbriši
  3. Umag is also a destination for young people. "Spring Break Invasion" in the Croatian town of Umag will attract 5000 young people, mostly from the north of Italy.

    OdgovoriIzbriši
  4. „Alfa i Omega“ Nenad Šantalab - Portal grada Umaga

    Sve preporuke i pohvale za gospodina, vrhunska suradnja.

    OdgovoriIzbriši
  5. Umag je mali grad s osnovnom funkcijom primorskog ljetovališta i tendencijom razvoja turističkih sadržaja visoke razine uslužnosti. Povoljan geografski položaj predstavlja vrata Hrvatske u Europu koji gradu omogućava gospodarski, kulturni i turistički razvoj. Prostor koji pripada Gradu Umagu nalazi se u sjeveroistočnom dijelu istarskog poluotoka i Istarske županije, a ujedno i zapadnom dijelu Republike Hrvatske. Prednost smještaja Grada Umaga je blizina zemalja srednje i zapadne Europe pa je tako prednost pograničnog položaja došla do afirmacije uglavnom kroz turizam. Uz Savudriju, Grad Umag je najzapadnije područje Republike Hrvatske. Postojeće prometne veze u Gradu Umagu prioritetno su cestovne. Željeznička povezanost Grada Umaga ne postoji, dok je pomorski promet predstavljen individualnim plovilima i povremenim izvanrednim linijama. Gradu Umagu najbliže zračne luke na području Republike Hrvatske su u Puli, (90 km udaljenost) te u Rijeci (130 km udaljenost). Zračna luka civilnog zrakoplovstva u Vrsaru koja je opremljena za prihvat manjih zrakoplova udaljena je oko 60 km. Najbliža zračna luka je ona na teritoriju Republike Slovenije i to međunarodna luka za male zrakoplove Portorož, udaljena oko 20 km. Gustoćanaseljenosti u Umagu je 155 stanovnika/km², što ga svrstava među najgušće naseljene jedinice lokalne samouprave u Istarskoj županiji, s gustoćom stanovništva znatno većom od prosjeka Republike Hrvatske (78 stan/km²) i Istarske županije (73,96 stan/km²). Prema podacima popisa stanovnika gotovo 52% ukupnog broja stanovnika Umaga čine žene, 71,2% radno sposobno stanovništvo, a prosječna starost je 42 godine.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru