23. 07. 2019.

Obratite pažnju na ova tri kukca i ako ih vidite javite se jer su traženi u Hrvatskoj

Jelenak

HRVATSKA - Već pri prvom susretu s jelenkom ili nosorogom, uvjerit ćemo se da je riječ o doista impozantnim kukcima čiji izgled opisuje već i sam njihov naziv, pa je tako nosorog ime dobio po rogu na glavi koji podsjeća na pravog nosoroga, a jelenak po paru rogova koji su sličnim jelenjim rogovima. Iako ti veliki rogovi izgledaju poput moćnog oružja, ovi su crno smeđi ljepotani bezopasni, stoga im, nađu li se u nevolji, svakako pomozite, jer riječ je o ugroženim vrstama kukaca, pa je svaka jedinka itekako bitna. Ispod tvrdog oklopa, ovih krupnih i neobičnih bića, skrivena su fina, opnasta krila, no budući da su prilično teški i veliki, nosorog je dug do 4,5, a jelenak i do 8 centimetara, ovi kukci nisu virtuozi u letenju, točnije pravi su nespretnjaković koji, uz mnogo letačke buke, često nespretno ateriraju. Kako su susreti s ovim velikim kukcima, na žalost, iz godine u godinu sve rjeđi,
Nosorog

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u lipnju je ponovo pokrenulo akciju pod nazivom "Jeste li ih vidjeli?“ Cilj akcije je uključivanje javnosti u određivanje rasprostranjenosti kornjaša te podizanja svijesti o važnosti njihovog očuvanja. "Jelenak (Lucanu cervus), alpinska strizibuba (Rosalia alpina) i velika četveropjega strizibuba (Morimus asper funereus) pripadaju jednoj od najugroženijih skupina kornjaša - saproksilnim kornjašima, čije se ličinke hrane umirućim i raspadajućim drvetom te su važna karika u kruženju hranidbenih tvari u ekosustavu. Prisutnost saproksilnih kornjaša odražava očuvanost, kvalitetu i raznolikost staništa te se stoga često koriste kao indikatori stanja ekosustava. 
Alpinaska strizibuba
Ugrožene su zbog promjena povoljnih životnih uvjeta i uništavanja staništa gdje obitavaju. Njihovo stanje očuvanosti Hrvatska je dužna pratiti i očuvati ga u povoljnom stanju pa se ovom akcijom želi širiti svijest ljudi o važnosti i ugroženosti ovih vrsta te ih se aktivno uključiti u očuvanje prirode. Svi zaljubljenici u prirodu, koji, kada opaze jelenka (Lucanu cervus), alpinsku strizibuba (Rosalia alpina) i veliku četveropjegu strizibubu (Morimus asper funereus), mogu njihovu fotografiju poslati na adresu e-pošte: jelenak@mzoe.hr sa podacimo o mjestu pronalaska i vašim imenom i prezimenom.

1 komentar:

  1. Danas,opalio Jelenka,u svome prebivalištu,nalazio se na mladom stablu Oraha,moja lokacija mijesto Sobocani Ivanic Klostar,moje ime je Damir Zeerjav,drago mi je ako sam pridonio nečem,što je pozitivno za nauku!!

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru