01. 08. 2012.

Festival rajčica Umag - Festa di pomodori a Umago


Na “Danima rajčica” svake godine se okupi velik broj stručnjaka i poljoprivrednika povodom čega se održavaju razna predavanja vezana uz rajčicu i sve njegove prednosti. Na samoj fešti imate priliku saznati malo više o ovom neki bi rekli voću, neki povrću. Uglavnom radi se o jako bitnom dijelu naše prehrane koji bi trebali češće konzumirati, a osim što je zdravo je i ukusno. Rajčica spada među glavne sastojke zdrave prehrane. pa se kao namirnica može pripremati na razne načine. Od nje rade razni sokovi, salate, umaci, dodaje se u gulaše, variva, a juha od rajčica je sigurno mnogima od vas omiljena. No ipak, rajčica je najbolja u kombinaciji sa domaćom tjesteninom, a Istrani vole reći kako obožavaju paštu sa šalšom. Tradicionalno obilježavanje Dana rajčice, koje će se na umaškom Trgu slobode održati u četvrtak bit će u znaku 100. obljetnice početka prerade rajčice u umaškoj tvornici 'Povrće', koja djeluje u sklopu koprivničke 'Podravke'. Uz već tradicionalnu feštu od pomidora tijekom koje će se na središnjem umaškom trgu podijeliti oko 4.000 porcija s četiri vrste šalše od pomidora i ostalih priloga, maslina i morskih plodova u četvrtak će se održati i stručni skup na kojem će se raspravljati o novim tendencijama prerade rajčice.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru