19. 07. 2019.

Hoćemo li stvarno izgubiti Zlatorog kakvog danas poznajemo?

Popularna oaza mira, Zlatorog Umag
UMAG – Sasvim slučajno, zadnja dva dana proveo sam na javnoj plaži „Zlatorog“. Prostor je doista jedinstven, da ne spominjem podmorje u kojemu se osjećate dok lebdite u moru kao u akvariju. Nije mi poznato, ali vjerujem, da na našoj obali ne postoji puno mjesta kao ovo. Izvukao sam sa tavana izviđački šator star najmanje 30 godina i odlučio djetetu organizirati dvodnevni kamp. Proveli smo u sjeni stabala i uživajući u moru dva predivna dana.
Javna plaža i pomorsko dobro Sv. Pelegrin
U vrijeme polaska na ovu malu avanturu uočio sam neki naslov na FB o prostornom uređenju Sv. Pelegrina ali sve se svelo samo na taj naslov. Po povratku nakon dva dana, jedan naš vjerni čitatelj skrenuo mi je pažnju ponovno na ovu temu. Obavijestio me kako se formirala, neformalna grupa građana koja zastupa stav da područje Pelegrina ostane na korištenje građanima Umaga kao i do sada, i to mi se odmah svidjelo. Oni žele da to ostane zelena rekreativna zona.
Na tu temu su pokrenuli i anketu čiji link ću vam dati na kraju teksta. Za njih je, a i za sve druge dobronamjerne građane, zabrinutost promjenama na prvome mjestu jer se boje kako bi zajednica mogla biti izigrana od strane nekakvog građevinskog lobija. „Atraktivno područje uz more, zona koja se koristila godinama za potrebe izviđača, zelena rekreativna zona, u potpunosti opisuje postojeću namjenu za koju se ono sada koristi“ kažu u građanskoj inicijativi. Smatraju da bi se svi trebali o ovome očitovati kroz „referendumsku“ anketu koju su pokrenuli. Pitaju nas sve da ukoliko mislimo da je potrebno ovo jedinstveno mjesto - jednokratno prodati, i namijeniti izgradnji apartmana, to jasno kažemo i obrazložimo ili da se u anketi očitujemo o sljedećim važnim pitanjima: 1. Da li ste znali prije javne rasprave o Prostornom planu Grada Umaga da se šumica u Pelegrinu na području gdje djeluju izviđači želi prenamijeniti u građevinsko područje ? 2. Da li ste da navedeno područje ostane ne građevinsko i na kraju 3. Što predlažete da se odvija u ovoj zoni?
Podmorje sv. Pelegrina
Spomenimo se i spomenutog naslova koji mi je promakao prije dva dana ali sam se ipak vratio da vidimo što o svemu kaže i Grad Umag. Njihov stav je jasan i izložen je u sljedećem očitovanju javnosti: „Prijedlogom izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Umaga u javnoj raspravi predloženo je premještanje postojećeg građevinskog područja u zoni Sv. Pelegrina, a s ciljem očuvanja, izgradnje i uređenja postojeće zone u javnoj funkciji za građane grada Umaga. Predviđena, već postojeća zona, u cijelosti je u vlasništvu Grada Umaga, a njezina namjena je, i ostat će, u javnoj funkciji sporta i rekreacije za potrebe građana grada Umaga. Intencija je predloženim planskim rješenjem omogućiti rekonstrukciju i dovođenje u uporabno stanje postojećih građevina na tom području, što u ovom trenutku nije moguće, a čime bi se spriječila daljnja devastacija gradskih nekretnina i neželjena događanja unutar zapuštenog područja. Dakle, ne postoji ni najmanja namjera prodaje zemljišta ili apartmanizacije, već upravo suprotno - namjera je urediti cijelu zonu za potrebe sporta i rekreacije građana grada Umaga. Izgradnjom obalne šetnice od Sv. Pelegrina do Umaga omogućio bi se slobodan pristup moru i uredila gradska plaža. Napominjemo da u zaštitnoj zoni, sukladno zakonu, 100 m od obale nije moguća nikakva gradnja. Poznato je da je zona Sv. Pelegrina danas ljetno naselje sa stanovnicima koji nemaju prebivalište u našem gradu te koji su u većini uzurpirali morsko zemljište u vlasništvu građana grada Umaga, a koji se kategorički protive izgradnji slobodne šetnice uz more. Napominjemo da su sve konačne odluke u vezi s prostornim planiranjem i namjerama Grada Umaga, u isključivoj nadležnosti Gradskoga vijeća, a čemu prethodi zakonom propisana procedura.“ Anketu možete pogledati i ispuniti ako želite na sljedećem linku: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSfjHIJ6ZbZ-fHHMVB0NEMgomieUBVSIb5iDOzd3iNca-hmIbA/viewform?fbclid=IwAR2o08oHFOff7vECmpo-anrlPIi7gfc2fxmkKBRr_fixjLjF_Q2cCM48QUA
/ Crobloger /

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru