Proljeće u Umagu šareno je i veselo. 26. travnja u Umagu će se održati
jedino gastro natjecanje na kojem amateri mogu pobijediti profesionalce.
Započinje potraga za znanim i neznanim roštilj-majstorima koji će se ove
godine, po četvrti puta za redom, boriti za titulu najboljih. Uz simbolični
Zlatni ćevap, pobjednički tim očekuje i niz drugih vrijednih nagrada, no prije
toga moraju dokazati svoje umijeće u pripremi mesa i to u 5 kategorija:
ćevapčići, kobasice, vratina, ražnjići i junetina. Od 17. – 19. travnja centar
sportskih zbivanja i promocije sporta kroz već popularan Sajam sporta te
ultratrail utrku „100 milja Istre“.
Tradicionalna gljivarska
manifestacija na kojoj se okupljaju gljivari i ljubitelji prirode. Svake godine
na gradskoj rivi u Umagu Društvo gljivara „Boletus“ - podružnica Umag
organizira Dane gljiva na kojima se okuplja oko 500 gljivara iz Hrvatske,
Slovenije, Italije, BiH, Srbije i Austrije. Uz tradicionalnu „Smrčkijadu“
nedeljom se održava i takmičenje u spremanju jela od gljiva – „Gljivarski
kotlić“.