UMAG – Novinarka Milica Cetinić
je istražila i objavila, a ja vam s radošću prenosim podsjetnik o čuvanju
maslinovog ulja. Najvažniji elementi koji maslinovo ulje čine neupotrebljivim
su toplina, svjetlost i izlaganje zraku ( kisik ). Ako za čuvanje maslinova
ulja nemate prikladno mjesto s temperaturom malo nižom od sobne i sobna
temperatura bit će u redu. Međutim, pritom pripazite da ulje ne držite u
blizini izvora visoke temperature, ali ni tamo gdje dolazi do njezinih velikih
oscilacija (nikako na temperaturi nižoj od 4 stupnja). „Vjerujem da vas većina
maslinovo ulje čuva u staklenim bocama. No, posude od nerđajućeg čelika bile bi
idealan izbor, a ono što se nikako ne smije koristiti su plastične boce ili one
od reaktivnih materijala. Neka staklo boce bude tamno i, po mogućnosti,
četvrtastog oblika kako bi tekućina upijala što manje svjetlosti“ preporuča
Cetinić u članku objavljenom na blogu coloursoftistria. Kod kupovine veće
količine maslinova ulja u većim posudama preporuča se odvojiti onoliko koliko
ćete trošiti u nekom razumnom razdoblju kako biste spriječili uzastopno
otvaranje posude i ulazak kisika. Također, manja posuda kojom se češće služite
mora imati kvalitetan čep kako, ponavljamo, ne bi ulazio kisik. Dobar čep spriječit
će i miješanje maslinova ulja s mirisima iz okoline koje ono brzo upija.
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru