02. 04. 2018.

Istra ima maslinova ulja dostojna kraljeva


UMAG – Novinarka Milica Cetinić je istražila i objavila, a ja vam s radošću prenosim podsjetnik o čuvanju maslinovog ulja. Najvažniji elementi koji maslinovo ulje čine neupotrebljivim su toplina, svjetlost i izlaganje zraku ( kisik ). Ako za čuvanje maslinova ulja nemate prikladno mjesto s temperaturom malo nižom od sobne i sobna temperatura bit će u redu. Međutim, pritom pripazite da ulje ne držite u blizini izvora visoke temperature, ali ni tamo gdje dolazi do njezinih velikih oscilacija (nikako na temperaturi nižoj od 4 stupnja). „Vjerujem da vas većina maslinovo ulje čuva u staklenim bocama. No, posude od nerđajućeg čelika bile bi idealan izbor, a ono što se nikako ne smije koristiti su plastične boce ili one od reaktivnih materijala. Neka staklo boce bude tamno i, po mogućnosti, četvrtastog oblika kako bi tekućina upijala što manje svjetlosti“ preporuča Cetinić u članku objavljenom na blogu coloursoftistria. Kod kupovine veće količine maslinova ulja u većim posudama preporuča se odvojiti onoliko koliko ćete trošiti u nekom razumnom razdoblju kako biste spriječili uzastopno otvaranje posude i ulazak kisika. Također, manja posuda kojom se češće služite mora imati kvalitetan čep kako, ponavljamo, ne bi ulazio kisik. Dobar čep spriječit će i miješanje maslinova ulja s mirisima iz okoline koje ono brzo upija.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru