09. 04. 2019.

Umag će uskoro dobiti ronioca klase 2 po IMCA federaciji

Tonči Mašković
AQUATIC d.o.o. Umag
HERMANUS – Akademija komercijalnog ronjenja po IMCA standardima održava u gradu Hermanus u Južno Afričkoj republici osposobljavanje komercijalnih ronioca za rad na inshore i offshore instalacijama. To podrazumijeva  osposobljavanje ronioca za obavljanje podvodnih operacija i aktivnosti u priobalnom pojasu ali i na otvorenom moru. Naš sugrađanin Tonči Mašković, također pohađa spomenutu akademiju te će nakon 45 dana obuke biti osposobljen za komercijalnog ronioca klasa 2 IMCA federacije pa će postati licenciran za poslove ronioca na naftnim platformama i sličnim plovnim postrojenjima u svjetskoj industriji nafte. Tonči Mašković je vlasnik trgovačkog društva Aquatic za podvodne radove iz Umaga.


Klasifikacije osposobljenja KLASA 2, KLASA 3 i KLASA 4 odnose se na razinu kompetentnosti, a samim time na dozvoljene operativne lokacije i dubine djelovanja, klasa 3 i klasa 4 dozvoljava ronjenje u priobalnom pojasu do 30 metara dubine dok je klasa 2 predviđena za rad na offshore instalacijama, dakle na brodovima i raznim vrstama platformi i barži za skladištenje i eksploataciju naftnih derivata. Komercijalni ronioci klase 2 osposobljeni su za ronjenje do 50 metara dubine u SURDOX (vanjsku dekompresiju u barokomori) u slučaju potrebe dekompresije u završnoj fazi ronjenja. Bitno je napomenuti da se kandidati osposobljavaju za takozvano SSD ronjenje, dakle opskrba ronioca komprimiranim zrakom ili plinskom mješavinom po potrebi vrši vanjskom opskrbom preko pupkovine. U komercijalnom ronjenju teoretski ne postoji SCUBA ronjenje, roni se SSD opremom za vanjsku opskrbu zrakom i kacigama jednodijelnim ili kombiniranim najčešće Kirby Morga ronilačkom opremom. Ova, IMCA obuka komercijalnog ronioca klase 2 visoka je razina edukacije na koju imaju pravo ronioci koji su ranije položili klasu 3 i klasu 4 ili ronioci koji su već od ranije u industriji, a to mogu potkrijepiti dokumentima, pismima preporuke i iskustvom na offshore instalacijama kao i preporukama licenciranih supervizora.
Uvjet za pristupanje školovanju je prolazak na liječnikom pregledu koji se obavlja u specijaliziranoj liječničkoj ustanovi baromedicine koja je odobrena od strane IMCA federacije i HSE federacije (HSE federacija je skup standarda i propisa zaštite na radu u određenoj industriji), ulazni ispit općeg i specijaliziranog znanja o ronjenju, medicini ronjenja, fizikalnim zakonima u ronjenju i opremi.  Nakon toga kandidati moraju dokazati svoje ronilačke sposobnosti u SCUBA ronjenju i APNEI, plivanju slobodnim stilom 300 metara sa i 300 metara bez pojasa sa utezima (6kg). Kada kandidat prođe liječnički, ispite i motoriku može pristupiti školi koja se sastoji od teoretskog i praktičnog djela obuke. Kandidati u tijeku obuke imaju 27 ronjenja, 4 x 50m (2 x SURDOX i 2 x NO DECO ) 4 x 40m i tako redom. Prosjek prolaznosti u Akademiji je svega 5% pa se nadamo da će naš Tonči i njegova tvrtka ostvariti još jedan korak u svome napredovanju.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru