07. 08. 2019.

Zatvara li se potpuno Podravka u Umagu ?

UMAG - Prema informacijama koje dolaze od bivših radnika tvornice za preradu rajčica u Umagu, ovaj proizvođač je u velikim problemima. Ljudi nisu sigurni da li je to dio poslovnog plana ili se sve događa stihijski, ali svi se slažu da problema ima s gledišta lokalnog stanovništva. Svi oni osjetili su na svojoj koži razne neugodnosti zbog kojih su na kraju morali otići sami bez da su uspjeli dobiti otpremninu, neki i nakon više od 25 godina rada. Premještanje radnika u pogone Podravke u Rovinju jedno je od gorućih problema koji je doveo do takvih postupaka. Broj stalnih radnika i stalnih sezonaca je u drastičnom padu. Održavanje pogona se svelo na korištenje vanjskih usluga zbog čega u jeku kampanje rajčica zna biti i 24 satnih zastoja uslijed kojih rajčica trune na prikolicama. Danas je i berba ovogodišnje rajčice u kašnjenju pa i najveći i najbolji proizvođači još nisu počeli berbu. 
Informacije koje dolaze iz same uprave Podravke, a koje prenosi Agrobiz također su nejasne. Oni u vezi teme izgradnje novog pogona samo najavljuju radove, a poljoprivrednici se nadaju da će to biti uskoro, jer bi im to uvelike olakšalo posao i planiranje budućnosti. "Da se na ovoj problematici radi, potvrdili su nam i u samoj Podravci, ali još nema konkretnih datuma, navodi Agrobiz. „U ovome trenutku možemo Vam potvrditi kako smo u kontinuiranoj komunikaciji s lokalnom samoupravom sa željom da se pronađe dugoročnije rješenje po pitanju prerade rajčice, a koje bi zadovoljilo više zainteresiranih strana.“, stoji u priopćenju koje su nam poslali. Također navode da su prerađivački kapaciteti svježe rajčice u Tvornici Umag 300 tona dnevno, a da se od istarske rajčice godišnje proizvede 3.930 tona Podravka passate. Tijekom sezone, tvornica radi u četiri smjenskom radu – sedam dana u tjednu u tri smjene, a u svom priopčenju navode i da je količina rajčice koju isporučuju njihovi kooperanti zadovoljavajuća u odnosu na kapacitete tvornice.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru