22. 05. 2020.

Šparoge na izmaku


Glamping farma – Carsko povrće koje su otkrili rimljani, divlja, oštrolisna šparoga; lat. Asparagus acutifolius je vazdazelena biljka iz roda Asparagus koja se od ostalih vrsta na području Hrvatske razlikuje po svojoj drvenastoj stabljici. Ostale vrste tankolisna šparoga (A. tenuifolius Lam.), morska (A. maritimus (L.) Mill.) i ljekovita šparoga (A. officinalis L.), komercijalno su nezanimljive, a i zakonski zaštićene. Oštrolisna šparoga raste na visinama do 1 200 metara, i ona je jedina u Hrvatskoj koja nije zaštićena i jedina koja se uveliko koristi u prehrani, pa se stoga i bere za prodaju. To je sredozemna biljka koja raste u sklopu makije, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, stare zidove i suhoziđa. Stabljike oštrolisne ili divlje šparoge izbijaju iz gomolja, što joj omogućava da se lako obnovi nakon najezde berača ili da preživi požare po makijama. Starije stabljike su sivkaste boje, a beru se samo mladi izbojci koji izrastu svakog proljeća iz podzemnih dijelova, osobito nakon što zatopli poslije kiša. Ljubitelji je spremaju i u zamrzivače, kako bi si i izvan sezone ponekad priuštili njen jedinstven okus. Narod je odavno hvali kao lijek za čišćenje bubrega, a u novije vrijeme i medicina potvrđuje njena diuretska svojstva. Osim toga, divlja šparoga obiluje mineralima i vitaminima. Zanimljivost je što se u nekim krajevima vjeruje kako berač mora pojesti (sirovi!) vršak prve šparoge koju ubere na početku sezone jer će tako izbjeći opasnost od zmija u svim kasnijim pohodima po šumama. (n.š.)

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru