Glamping farma – Carsko povrće
koje su otkrili rimljani, divlja, oštrolisna šparoga; lat. Asparagus
acutifolius je vazdazelena biljka iz roda Asparagus koja se od ostalih vrsta na
području Hrvatske razlikuje po svojoj drvenastoj stabljici. Ostale vrste
tankolisna šparoga (A. tenuifolius Lam.), morska (A. maritimus (L.) Mill.) i
ljekovita šparoga (A. officinalis L.), komercijalno su nezanimljive, a i
zakonski zaštićene. Oštrolisna šparoga raste na visinama do 1 200 metara, i ona
je jedina u Hrvatskoj koja nije zaštićena i jedina koja se uveliko koristi u prehrani,
pa se stoga i bere za prodaju. To je sredozemna biljka koja raste u sklopu
makije, a voli poluzasjenjena i vlažna mjesta uz šumske putove, stare zidove i
suhoziđa. Stabljike oštrolisne ili divlje šparoge izbijaju iz gomolja, što joj
omogućava da se lako obnovi nakon najezde berača ili da preživi požare po
makijama. Starije stabljike su sivkaste boje, a beru se samo mladi izbojci koji
izrastu svakog proljeća iz podzemnih dijelova, osobito nakon što zatopli
poslije kiša. Ljubitelji je spremaju i u zamrzivače, kako bi si i izvan sezone
ponekad priuštili njen jedinstven okus. Narod je odavno hvali kao lijek za
čišćenje bubrega, a u novije vrijeme i medicina potvrđuje njena diuretska
svojstva. Osim toga, divlja šparoga obiluje mineralima i vitaminima. Zanimljivost
je što se u nekim krajevima vjeruje kako berač mora pojesti (sirovi!) vršak
prve šparoge koju ubere na početku sezone jer će tako izbjeći opasnost od zmija
u svim kasnijim pohodima po šumama. (n.š.)
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru