27. 07. 2021.

Istarska manjada od mora

UMAG – Stigli ste na svoj sanjani odmor u Istru. Hrana vam je vrlo važan dio odmora i ne želite vrijeme provedeno u Istri protratiti na loša i besmislena jela. Pitate se što onda jesti ? Izbor koji puno gostiju ne želi preskočiti su svakako morske blagodati. U Istri, posebice na njenoj zapadnoj obali možete pronaći prave delicije iz mora, ali pri tome vodite računa o izboru restorana. Tu svakako želim naglasiti da se držite nekog službenog turističkog materijala jer nisu svi istarski restorani dostojni ponuditi određene stvari. Nažalost puno je ovdje ponude koja bi vas mogla razočarati ako ste istinski ljubitelj dobre hrane. Ono što svakako trebate tražiti od hrane su sljedeće stvari: istarska tradicija i prirodni sastojci, meso i riba, samoniklo bilje, aromatični začini i sezonsko povrće. Istinski priznati restorani na obali Istre nikada neće poslužiti jelo bez ružmarina, peršina, lovora i istarskog maslinovog ulja. Jela koja trebate pronaći su sljedeća: Brodet – tradicionalno jelo od ribe. Izvorni brodet priprema se od najmanje 7 vrsta ribe uz dodatak školjki, vina, rajčice, češnjaka te listova lovora, peršina i kadulje. Buzara – drevni način pripreme plodova mora kojim se uz dodatak češnjaka, peršina, maslinova ulja i vina nastoji sačuvati svježi, izvorni okus namirnice (ribe, rakova ili školjki). Najpoznatije su buzare od rakovica, škampi i dagnji. Crni rižoto od sipa – sipa je morski glavonožac koji ima posebno mjesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Najjednostavnije i najpoznatije jelo od sipe je crni rižoto zbog kojeg ćete rižu zavoljeti na posve drugačiji način. Jadranska lignja- Najcjenjenija je od svih vrsta glavonožaca u Istri. Najcjenjenije su one ulovljene posebnom udicom (peškafondom). Zbog delikatnog okusa mora, mogu se pripremati na najrazličitije načine – na žaru, pržene, punjene, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama ili s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.  Kušajte je na Danima jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri. Jakobove kapice koje se smatraju jednom od najukusnijih školjaka na svijetu zbog miješanja slane morske vode sa slatkom riječnom vodom. Kamenica – školjka koja se još od Rimljana smatra delikatesom. Meso joj je izuzetno hranjivo, a najukusnija je zimi. Najčešće se jede sirova s nekoliko kapi limunova soka. Rakovica – veliki rak s morskog dna i vrhunska morska poslastica. Ima nježno i slatkasto meso. Priprema se većinom u salati servirana u oklopu s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i limunom ili na buzaru. Srdela – ukusna sitna plava riba, hraniteljica generacija istarskih ribara i njihovih obitelji. Najbolje ju je kušati pripremljenu na žaru, a kao specijalitet nudi se usoljena ili marinirana. Švoja (list) – vrhunska bijela riba i jedan od simbola sjeverozapadne Istre. Kušajte je u brojnim varijantama – carpaccio, juha, s bijelim tartufom, s domaćom tjesteninom. Škampi – ukusni rakovi iz obitelji hlapova. U Istri se spremaju na mnogo načina: na buzaru, na roštilju, pohani, s rižom i tjesteninom. Možda će vas zanimati i u sirovoj varijanti. ( crobloger )

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru