27. 07. 2021.
Istarska manjada od mora
UMAG – Stigli ste na svoj sanjani odmor u Istru. Hrana vam
je vrlo važan dio odmora i ne želite vrijeme provedeno u Istri protratiti na
loša i besmislena jela. Pitate se što onda jesti ? Izbor koji puno gostiju ne
želi preskočiti su svakako morske blagodati. U Istri, posebice na njenoj
zapadnoj obali možete pronaći prave delicije iz mora, ali pri tome vodite
računa o izboru restorana. Tu svakako želim naglasiti da se držite nekog
službenog turističkog materijala jer nisu svi istarski restorani dostojni ponuditi
određene stvari. Nažalost puno je ovdje ponude koja bi vas mogla razočarati ako
ste istinski ljubitelj dobre hrane. Ono što svakako trebate tražiti od hrane su
sljedeće stvari: istarska tradicija i prirodni sastojci, meso i riba, samoniklo
bilje, aromatični začini i sezonsko povrće. Istinski priznati restorani na
obali Istre nikada neće poslužiti jelo bez ružmarina, peršina, lovora i
istarskog maslinovog ulja. Jela koja trebate pronaći su sljedeća: Brodet –
tradicionalno jelo od ribe. Izvorni brodet priprema se od najmanje 7 vrsta ribe
uz dodatak školjki, vina, rajčice, češnjaka te listova lovora, peršina i
kadulje. Buzara – drevni način pripreme plodova mora kojim se uz dodatak
češnjaka, peršina, maslinova ulja i vina nastoji sačuvati svježi, izvorni okus
namirnice (ribe, rakova ili školjki). Najpoznatije su buzare od rakovica,
škampi i dagnji. Crni rižoto od sipa – sipa je morski glavonožac koji ima
posebno mjesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Najjednostavnije i
najpoznatije jelo od sipe je crni rižoto zbog kojeg ćete rižu zavoljeti na
posve drugačiji način. Jadranska lignja- Najcjenjenija je od svih vrsta
glavonožaca u Istri. Najcjenjenije su one ulovljene posebnom udicom
(peškafondom). Zbog delikatnog okusa mora, mogu se pripremati na najrazličitije
načine – na žaru, pržene, punjene, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim
travama ili s nekoliko kapi limuna i malo vlasca. Kušajte je na Danima jadranskih lignji u
sjeverozapadnoj Istri. Jakobove kapice koje se smatraju jednom od najukusnijih
školjaka na svijetu zbog miješanja slane morske vode sa slatkom riječnom vodom.
Kamenica – školjka koja se još od Rimljana smatra delikatesom. Meso joj je
izuzetno hranjivo, a najukusnija je zimi. Najčešće se jede sirova s nekoliko
kapi limunova soka. Rakovica – veliki rak s morskog dna i vrhunska morska
poslastica. Ima nježno i slatkasto meso. Priprema se većinom u salati servirana
u oklopu s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i limunom ili na buzaru. Srdela
– ukusna sitna plava riba, hraniteljica generacija istarskih ribara i njihovih
obitelji. Najbolje ju je kušati pripremljenu na žaru, a kao specijalitet nudi
se usoljena ili marinirana. Švoja (list) – vrhunska bijela riba i jedan od
simbola sjeverozapadne Istre. Kušajte je u brojnim varijantama – carpaccio,
juha, s bijelim tartufom, s domaćom tjesteninom. Škampi – ukusni rakovi iz
obitelji hlapova. U Istri se spremaju na mnogo načina: na buzaru, na roštilju,
pohani, s rižom i tjesteninom. Možda će vas zanimati i u sirovoj varijanti. (
crobloger )
Pretplati se na:
Objavi komentare (Atom)
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru