28. 12. 2020.

Kiša ima svojih dobrih ali i loših strana


UMAG – Kišnica je voda koja potječe od kiše ili drugih vrsta oborina, voda koja se kondenzira iz vodene pare u atmosferi i pada na zemlju. Prije nego što kiša padne na zemlju ona prolazi kroz zrak te tada može primiti tvari koje su prisutne u njemu ili tvari koje se nalaze u našoj blizini. Kišnica u svom sastavu može sadržavati puno tvari koje je prikupila prolazeći kroz zrak pa ju nije korisno koristiti za piće bez pročišćavanja. No, kišnica ima svoje primjene, misleno korištenje kišnice pametno je, povoljno i u skladu sa zaštitom okoliša. Posebno opremljenim sustavima može se osigurati oko 50 % dnevne potrebe za vodom pomoću kišnice. Tako štitite okoliš i kućni proračun. Iskoristite dragocjenu vlagu koju vam nudi priroda: Kišnicom možete navodnjavati vrt i čistiti vanjska područja kao što su terasa ili vrtne staze – to je povoljna i ekološki prihvatljiva alternativa upotrebi pitke vode. Spremnik kišnice u kombinaciji s odgovarajućom instalacijom za korištenje kišnice osigurava ravnomjerno i tiho navodnjavanje. Za zalijevanje, natapanje, navodnjavanje i čišćenje – kad je pitka voda preskupa ili nedostupna, preporučuje se korištenje kišnice. S druge strane nije dobro koristiti kišu za šetnju, ako pokisnete i noge vam pritom ostanu mokre, morate naći način da ih osušite i promijenite natopljenu obuću jer je to jedini način da spasite svoje zdravlje. Naime, kada su vam noge dugo hladne i vlažne, to je izravan uzrok nastajanja prehlade koja se dalje može komplicirati.

27. 12. 2020.

Veliki pad tlaka zraka donosi i ciklonu


UMAG - Ciklona Bella dolazi večeras na naše područje. Prethodi joj veliki pad tlaka što će sa sobom donesti južne vjetrove i sve što uz to ide. Vrlo jako i olujno jugo, poslijepodne jugozapadni vjetar. Najjači udari vjetra 40-60 čvorova (75-110 km/h). Zato oprez !

24. 12. 2020.

Božićne fritule našeg kraja


UMAG – Umaški muzej je na svojoj FB stranici opisao recept za Umaške fritule. Recept ima izvorište u obiteljima sa područja Bujštine i smatra se tradicijom ovoga kraja. Specifičnost recepta je u tome što se smjesa za fritule radi sa kuhanim jabukama. Muzej je prošle godine održao nekoliko radionica izrade Umaških fritula kako bi se tradicija održala među ljudima kojima taj recept nije poznat.

Sastojci koji su vam potrebni: 2 kg jabuka, po 100 g badema, oraha i grožđica, po jedna naranča i limun, 150 g čokolade za kuhanje, 2 žlice šećera, 1 vanil šećer, 200 g brašna, čašica ruma, šećer u prahu i ulje za prženje.

Postupak koji je opisan mogao bi se započeti sljedećim redoslijedom: jabuke se operu, ogule, naribaju i stave kuhati, jabukama u kuhanju se dodaju kora od jedne naranče i limuna, bademi se blanširaju i očiste od opne te se  nasjeckaju zajedno sa orasima. Jabuke su sada već reducirale vodu pa im se doda čokolada i  smjesa badema i oraha. Grožđice, koje ste prethodno namočili da omekšaju pomiješaju se sa jabukama uz lagano miješanje. Sve se lagano još zakuha, makne s vatre i pomalo se dodaje brašno kako bi se miješanjem stvorilo tijesto. Ne zaboravite vanilija šećer i rum. Kada se tijesto odvaja od posude slijedi izrada kuglica, po potrebi se uvaljaju u brašno,  prže u ulju, ocijede i posipaju sa mljevenim šećerom. / recept prilagodio: crobloger /

23. 12. 2020.

Radi gužve oko propusnica uvedeni dodatni brojevi u Istri


UMAG – Svakoga dana od 8 – 22 sata dostupna su dva nova i jedan postojeći broj za traženje propusnica. Danas je Stožer civilne zaštite Istarske županije otvorio dodatnu mobilnu i još jednu fiksnu telefonsku liniju u sustav E-propusnice za informacije građanima oko izdavanja Propusnica za nužna kretanja nastavno na Odluku o zabrani  napuštanja županije prema mjestu prebivališta ili boravišta u Republici Hrvatskoj. Postojeća telefonska linija je 052-352-112, a nova dodatna je 052-352-120 te mobilna 091-618 9559. Kao i do sada, ePropusnicu možete zatražiti putem sustava „e-Propusnice“ javno dostupnog na: https://epropusnice.gov.hr ili zahtjev predati mailom na propusnice@istra-istria.hr.