UMAG – Umaški muzej je na svojoj FB stranici opisao recept
za Umaške fritule. Recept ima izvorište u obiteljima sa područja Bujštine i
smatra se tradicijom ovoga kraja. Specifičnost recepta je u tome što se smjesa
za fritule radi sa kuhanim jabukama. Muzej je prošle godine održao nekoliko
radionica izrade Umaških fritula kako bi se tradicija održala među ljudima
kojima taj recept nije poznat.
Sastojci koji su vam potrebni: 2 kg jabuka, po 100 g badema,
oraha i grožđica, po jedna naranča i limun, 150 g čokolade za kuhanje, 2 žlice
šećera, 1 vanil šećer, 200 g brašna, čašica ruma, šećer u prahu i ulje za
prženje.
Postupak koji je opisan mogao bi se započeti sljedećim
redoslijedom: jabuke se operu, ogule, naribaju i stave kuhati, jabukama u
kuhanju se dodaju kora od jedne naranče i limuna, bademi se blanširaju i očiste
od opne te se nasjeckaju zajedno sa
orasima. Jabuke su sada već reducirale vodu pa im se doda čokolada i smjesa badema i oraha. Grožđice, koje ste
prethodno namočili da omekšaju pomiješaju se sa jabukama uz lagano miješanje.
Sve se lagano još zakuha, makne s vatre i pomalo se dodaje brašno kako bi se miješanjem
stvorilo tijesto. Ne zaboravite vanilija šećer i rum. Kada se tijesto odvaja od
posude slijedi izrada kuglica, po potrebi se uvaljaju u brašno, prže u ulju, ocijede i posipaju sa mljevenim
šećerom. / recept prilagodio: crobloger /
Najbolje fritule!Vrijedi napraviti!!!!
OdgovoriIzbriši