24. 12. 2020.

Božićne fritule našeg kraja


UMAG – Umaški muzej je na svojoj FB stranici opisao recept za Umaške fritule. Recept ima izvorište u obiteljima sa područja Bujštine i smatra se tradicijom ovoga kraja. Specifičnost recepta je u tome što se smjesa za fritule radi sa kuhanim jabukama. Muzej je prošle godine održao nekoliko radionica izrade Umaških fritula kako bi se tradicija održala među ljudima kojima taj recept nije poznat.

Sastojci koji su vam potrebni: 2 kg jabuka, po 100 g badema, oraha i grožđica, po jedna naranča i limun, 150 g čokolade za kuhanje, 2 žlice šećera, 1 vanil šećer, 200 g brašna, čašica ruma, šećer u prahu i ulje za prženje.

Postupak koji je opisan mogao bi se započeti sljedećim redoslijedom: jabuke se operu, ogule, naribaju i stave kuhati, jabukama u kuhanju se dodaju kora od jedne naranče i limuna, bademi se blanširaju i očiste od opne te se  nasjeckaju zajedno sa orasima. Jabuke su sada već reducirale vodu pa im se doda čokolada i  smjesa badema i oraha. Grožđice, koje ste prethodno namočili da omekšaju pomiješaju se sa jabukama uz lagano miješanje. Sve se lagano još zakuha, makne s vatre i pomalo se dodaje brašno kako bi se miješanjem stvorilo tijesto. Ne zaboravite vanilija šećer i rum. Kada se tijesto odvaja od posude slijedi izrada kuglica, po potrebi se uvaljaju u brašno,  prže u ulju, ocijede i posipaju sa mljevenim šećerom. / recept prilagodio: crobloger /

1 komentar:

Zahvaljujem na vašem komentaru