2. Svjetski kongres gastronomije (IAGI), održan je u Umagu od 28. veljače do 3. ožujka 2013. godine. Grad Umag je i ove godine podržao ovu značajnu međunarodnu priredbu koja ima veliku ulogu u predstavljanju gastronomije Istre i Hrvatske. Tema kongresa bila je predstavljanje autohtone nacionalne gastronomske baštine.
IAGI 2013. je novi izazov za gastronomsku baštinu. Hrvatska se na prošlom prvom eventu pokazala kao dobar domaćin i bilo je očito da će i ovo događanje biti isto. Ove godine organizatore je neobično razveselila vijest da je visoki pokrovitelj IAGI-a predsjednik RH dr. Ivo Josipović koji je prije 20-tak dana u osobnu audijenciju primio malu delegaciju IAGI-a. Supokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede RH, pokrovitelj Istarska županija, a županija gost je Karlovačka županija. Nakon nekoliko promocija o IAGI-u se čulo u brojnim zemljama tako da je popis zemalja koje su sudjelovale u 2013. godini u radnom dijelu daleko veći nego na prošlom skupu.
Svoja autohtona jela predstavili su putem predavanja i brojnih degustacija sljedeće zemlje; Rusija, Njemačka, Tunis, Gruzija, Grčka, Turska, Island, Slovenija, Rumunjska, Italija, Mađarska, Poljska, BiH i Hrvatska.
Udruga kuhara Istarske županije pripremila je bogat gastronomski program na večeri istarske kuhinje sa svojih 15-tak kuhara. Uz originalna istarska jela kušala su se istarska vina. Mnogi inozemni sudionici prošlogodišnjeg IAGI-a bili su oduševljeni Istrom i istarskim jelima (istarski pršut je po ocjeni većine stranaca bez premca), a i ove godine istarski kuhari pripremili su brojna iznenađenja. Među zapaženijim jelima bio je i Dimbek bjelovarskog kuhara Božidara Miodragovića koji je sudionike upoznao i sa kvalitetnim medovima i turističkim mogućnostima bjelovarsko-bilogorske Županije.
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru