18. 06. 2014.

"Malvazijski tigrovi" kao dio 154. istarske brigade Hrvatske vojske

U povodu Dana državnosti RH, Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 154. brigade HV-a i Rose-art videoprodukcija d.o.o., a uz podršku Grada Umaga premijerno su prikazali dokumentarni film "Bujština u Domovinskom ratu".

Premijera filma održala se u kino dvorani POU u Umagu 22. 06. Na promociji su osim autora filma  Drage Kraljević, Josipa Ružić i Inočenta Ružić bili i mnogobrojni predstavnici druge satnije 154. brigade sa područja Bujštine te predstavnici Grada Umaga i braniteljskih udruga. U uvodnom dijelu gostima se obratio predsjednik udruge Mato Magdić koji je bio i jedan od zapovjednika 2. satnije. Kako sam kaže " sami smo si dali ime Malvazijski tigrovi" i ponosno smo i časno predstavljali Istru i naše obitelji na bojišnici.

Film je posvećen ratnim veteranima koji su prošli kroz 154. brigadu s područja Bujštine, a bilo ih je preko 1500, članovima njihovih obitelji i svim građanima koji su na bilo koji način sudjelovali u pomoći i logistici brigade te borbi za neovisnu Hrvatsku.

U filmu su prikazani odlazak JNA sa područja Savudrije te pripreme i sudjelovanje postrojbe u različitim etapama Domovinskog rata od 1991. - 1995. godine. Spomenuti su i svi zapovjednici satnija i brigade te dočasnici zaslužni za postrojbu i činjenicu da brigada, kasnije domobranska pukovnija,  nema poginulih pripadnika iako je bila u nekim borbenim djelovanjima na ličkoj bojišnici. /n.š./

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru