11. 11. 2014.

11. dani hrvatskog kulinarstva u Umagu

Na devetom Kamelija kupu takmiče se učenici srednjih strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, a na šestom Državnom prvenstvu slastičara svoje umijeće potvrđivat će majstori slastica. Učenici kuhari se natječu u dvočlanim ekipama te im je zadatak pripremiti slijed od tri jela, dok se učenici slastičari natječu pojedinačno u izradi svečane torte. Ovogodišnji najbolji mladi kulinari bit će proglašeni na proglašenju pobjednika Kamelija kupa u nedjelju u 13 sati.

Profesionalni slastičari se takmiče u sveukupno pet kategorija, a raznorazne slastice pripremaju do ponedjeljka. Ovogodišnjeg državnog prvaka u slastičarstvu, odnosno prvakinju, Hrvatska će dobiti u srijedu. Također, u nedjelju u Umag stižu i kuhari koji će do posljednjeg dana Državnog prvenstva kuhara pripremati jela u 13 kategorija. Oni koji pretendiraju na titulu Prvaka države moraju sudjelovati u tri kategorije u sklopu kojih će svaki pripremiti sveukupno 13 različitih jela – četiri vrste malih zalogaja, tri različita hladna predjela na svečanoj plati te dva topla glavna jela s prilogom. Usto, spremaju i meni od četiri slijeda po principu mystery box –  namirnice će im biti zadane na mjestu te će imati dva sata da osmisle cijeli meni, a nakon tog da ga sukladno vlastitim recepturama i pripreme.


Dani hrvatskog kulinarstva i ove su godine upotpunjeni bogatim edukativnim programom. U nedjelju zainteresirani profesionalni kuhari i amateri mogu naučiti pripremati razna jela iz woka, mnoštvo vegetarijskih jela te delicije primorske kuhinje. Također, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, organizatora događanja, održat će predavanje o ulozi mladih kuhara u hrvatskom kulinarstvu i turizmu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Zahvaljujem na vašem komentaru