Na devetom Kamelija kupu takmiče se učenici srednjih
strukovnih škola za zanimanje kuhar i slastičar, a na šestom Državnom prvenstvu
slastičara svoje umijeće potvrđivat će majstori slastica. Učenici kuhari se
natječu u dvočlanim ekipama te im je zadatak pripremiti slijed od tri jela, dok
se učenici slastičari natječu pojedinačno u izradi svečane torte. Ovogodišnji
najbolji mladi kulinari bit će
proglašeni na proglašenju pobjednika Kamelija kupa u nedjelju u 13 sati.
Profesionalni slastičari se takmiče u sveukupno pet kategorija, a raznorazne slastice pripremaju do ponedjeljka. Ovogodišnjeg državnog prvaka u slastičarstvu, odnosno prvakinju, Hrvatska će dobiti u srijedu. Također, u nedjelju u Umag stižu i kuhari koji će do posljednjeg dana Državnog prvenstva kuhara pripremati jela u 13 kategorija. Oni koji pretendiraju na titulu Prvaka države moraju sudjelovati u tri kategorije u sklopu kojih će svaki pripremiti sveukupno 13 različitih jela – četiri vrste malih zalogaja, tri različita hladna predjela na svečanoj plati te dva topla glavna jela s prilogom. Usto, spremaju i meni od četiri slijeda po principu mystery box – namirnice će im biti zadane na mjestu te će imati dva sata da osmisle cijeli meni, a nakon tog da ga sukladno vlastitim recepturama i pripreme.
Dani hrvatskog kulinarstva i ove su godine upotpunjeni bogatim edukativnim programom. U nedjelju zainteresirani profesionalni kuhari i amateri mogu naučiti pripremati razna jela iz woka, mnoštvo vegetarijskih jela te delicije primorske kuhinje. Također, Damir Crleni, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza, organizatora događanja, održat će predavanje o ulozi mladih kuhara u hrvatskom kulinarstvu i turizmu.
Nema komentara:
Objavi komentar
Zahvaljujem na vašem komentaru