31. 05. 2015.

Male umaške balerine među najboljima u Hrvatskoj

Baletna škola “Carlotta Grisi” djeluje u Umagu od 1999. godine pod okriljem Udruge Teatar Zoe. Škola ponosno nosi ime najslavnije balerine romantičnog bijelog baleta, rođene u Istri u Vižinadi, te svojim djelovanjem promovira kulturu klasičnog baleta u Umagu i Istri. Umjetnički i pedagoški voditelji Škole su od 2004. godine zagrebački baletni umjetnici i pedagozi Vlasta Smoljanović i Nicolae Vasc, pod čijim vodstvom Škola godišnje realizira dvije velike i zapažene javne produkcije u obliku cjelovečernjih baletnih predstava, uz sudjelovanje prvaka baleta hrvatskih i inozemnih nacionalnih baletnih kuća.

Baletna škola „Carlotta Grisi" iz Umaga sudjelovala je na 12. susretu plesnih grupa Hrvatske u organizaciji TREPS-a (Trešnjevačke plesne scene), koji se održao od 17.- 19. travnja 2015.g. u Zagrebu gdje su umaške balerine pod vodstvom koreografa Nicolaea Vasca, svojim nastupom izborile ulaz na TREPS festival 2015. na kojem su pobijedile i izvele najuspješniji nastup u klasičnim plesnim izrazima u kategoriji 9-13 godina.

U kategoriji klasičnog plesnog izraza balerine najveće grupe Baletne škole Carlotta Grisi, uzrasta 11 i 12 godina, predstavile su se s tri koreografije balet majstora Nicolae Vasca, od kojih su dvije,  „Ballabile" i „Galop", odabrane za Treps festival. Od ukupno 70 prijavljenih koreografija, stručno povjerenstvo odabralo je dvanaest najuspješnijih plesnih točki koje su imale pravo na nastup na uvaženom Treps festivalu, koji se održao 10. svibnja 2015. u Zagrebu. Između dvije tisuće plesača iz cijele Hrvatske, koliko ih je nastupilo na ovogodišnjem susretu plesnih grupa, samo su najbolje ocijenjeni plesači, po odluci stručnog žirija, izborili nastup na Festivalu plesača amatera, a među njima bile su i balerine Baletne škole „Carlotta Grisi" Umag.


Članovima Baletne škole „Carlotta Grisi" Umag čestitali su povodom vrhunskih rezultata na natjecanjima kao i dugogodišnjoj tradiciji djelovanja ove Škole osobno gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese i njegov zamjenik Niko Čančarević.