15. 07. 2019.

U Zambratiji pronađen mrtav Dupin

UMAG – Iako je uobičajeno da se godišnje u vodama hrvatskog dijela Jadrana pronađe 15-tak uginulih dupina koji ugibaju od starosti, bolesti ili zbog utjecaja čovjeka, vijest o pronalasku mrtvog dupina ipak nas sve jako dirne. Danas je kod lučice Zambratija na području Grada Umaga pronađen mrtav dupin. Što je uzrokovalo smrt ovog dupina utvrditi će najvjerovatnije Veterinarski fakultet  u Zagrebu, a mi ćemo vas o rezultatima obavijestiti čim primimo točne informacije. 

3 komentara:

  1. Dupin predstavlja jedno od omiljenih bića u grčkoj i rimskoj umjetnosti. To je biće koje je prikazivano u brojnim mitološkim pričama, a poistovjećivalo ga se s vodom i preobrazbom. Uz simboliku preobrazbe vezuje ga legenda iz grčke mitologije koja je opisana u Homerskim himnama iz 7. i 6. st. pr. Kr. To je mit o otmici boga Dioniza kojeg su oteli gusari u namjeri da ga prodaju kao roba. Dioniz se, kako bi kaznio otmičare, pretvorio u lava te su gusari, onako prestravljeni poskakali u more. Milostivi Dioniz je gusare pretvorio u dupine, a od tog dana, radi iskupljenja, dupini slijede brodove u plovidbi te pomažu brodolomcima u nevolji. Dupini se stoga vezuju uz plovidbu, a uglavnom su prikazivani kao pratioci morskih božanstava koji su pomagali mornarima i brodovima.

    U Homerskim himnama opisana je i priča o bogu Apolonu koji se pretvarao u dupina kako bi pomogao brodovima uploviti u luku. U legendi se spominje Apolonov sin, Eikadios, koji je doživio brodolom nakon čega ga je dupin izvukao na obalu.

    Vrlo lijepu priču, u kojoj je glavni junak jedan rimski dječak koji je prijateljevao s dupinom, donio je Plinije Stariji. Priča kazuje o dječaku koji je morao prijeći zaljev da stigne do škole te bi u pomoć pozvao dupina koji bi ga zatim prenio preko vode.

    U antičkom svijetu često je prikazivan čovjek ili erot koji jaše dupina. Razlog tomu je vjerovanje da su dupini predstavljali vezu između svijeta živih i mrtvih odnosno svijeta bogova i svijeta ljudi te da su na svojim leđima prenosili pokojnike u zagrobni život.

    OdgovoriIzbriši
  2. Umag in Umag Zambratija found a dead dolphin

    OdgovoriIzbriši
  3. Umago a Umago Zambratija ha trovato un delfino morto

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru