03. 10. 2016.

Učilište kao pokretač društvenog života Umaga

Umag - POU "Ante Babić" gradska je ustanova koja 60 godina predstavlja jedan od temeljnih stupova društvenog razvoja Grada Umaga. Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Umaga, Slaviša Šmalc na facebooku se pohvalio kako je proveo više od 10 godina života radeći u učilištu. Učilište je od nedavno, zahvaljujući njenoj ravnateljici, djelatnicima, mentorima u projektu i uz pomoć 60 talentiranih sugrađana započela pisati novo poglavlje razvoja lokalne zajednice. „Učilište, a ni Umag više neće biti isti“ poručio je Šmalc na kraju obraćanja putem facebook. S obzirom da neznamo na što je mislio nadamo se novim događanjima u Učilištu i Umagu na radost svih građana. 

3 komentara:

  1. UMAG - Brojna istraživanja su potvrdila da maslinovo ulje ima snažna protuupalna svojstva. Za to su u najvećem dijelu zaslužni polifenoli, spojevi koji imaju široku paletu protuupalnih mehanizama. Utvrđeno je da maslinovo ulje, odnosno polifenoli u njegovom sastavu snižavaju razinu C-reaktivnog proteina u krvi (CRP), proteina plazme koji služi kao upalni marker. Također je utvrđena sposobnost ovog ulja da smanji aktivnosti u metaboličkom putu poznatom kao put arahidonske kiseline, koji je odgovoran za poticanje upalnih procesa. Zanimljivo je napomenuti da antiupalna svojstva ekstra djevičanskog maslinovog ulja ne ovise o količinama njegovog unosa u organizam. Naime, pokazalo se da samo 1-2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja dnevno značajno pridonose suzbijanju upalnih procesa.

    OdgovoriIzbriši
  2. UMAG, Istria, Croatia - Numerous studies have confirmed that olive oil has a strong anti-inflammatory properties. For this, the most deserving of polyphenols, compounds which have a wide variety of anti-inflammatory mechanisms. It has been found that olive oil, or polyphenols in its composition lowering C-reactive protein levels (CRP), a plasma protein which serves as a marker of inflammation. Also determined the ability of the oil to reduce the activity of the metabolic pathway known as the time of arachidonic acid, which is responsible for stimulation of inflammatory processes. It is interesting to note that anti-inflammatory properties of extra virgin olive oil does not depend on the quantities of entry into the body. It has been shown that only 1-2 tablespoons of extra virgin olive oil daily significantly contribute to the suppression of inflammatory processes.

    OdgovoriIzbriši
  3. UMAG, Istra, Hrvaška - Številne študije so potrdile, da je olivno olje močne protivnetne lastnosti. Za to je najzaslužnejši polifenolov, spojin, ki imajo široko paleto protivnetnih mehanizmov. Ugotovljeno je bilo, da je olivno olje ali polifenoli v svoji sestavi znižujejo nivoje C-reaktivnega proteina (CRP), plazemski protein, ki služi kot označevalec vnetja. Določi tudi zmožnost olja za zmanjšanje aktivnost presnovno pot znan kot čas arahidonske kisline, ki je odgovoren za stimulacijo vnetnih procesov. Zanimivo je omeniti, da protivnetne lastnosti ekstra deviškega oljčnega olja ni odvisen od količine vnosa v telo. Izkazalo se je, da je samo 1-2 žlici ekstra deviškega olivnega olja dnevno bistveno prispeva k zatiranju vnetnih procesov.
    Mnogi od Istre in Hrvaške, ali olivno olje v sam vrh po kakovosti na svetu. To je škoda, da ni prepoznavna hrvaški znamka oljčnega olja.

    OdgovoriIzbriši

Zahvaljujem na vašem komentaru