POREČ – Ponovo i sa puno dobrih obećanja,
porečani najavljuju lov na Tune i kušanje njihovih specijaliteta u biranim porečkim
restoranima. Od 31. kolovoza pa sve do 7. rujna, porečki restorani nudit će jela
od Tune i drugih nepcu vrijednih morskih plodova. Tunalicious Street Food
Festival održava se po peti puta u Poreču u sklopu manifestacije koja se
promovira pod nazivom Poreč Open Air Festival. Osim gastronomije i zabave,
očekuju se i pravi sportski ribolovci na ove velike ribe.
07. 08. 2019.
Zatvara li se potpuno Podravka u Umagu ?
UMAG - Prema informacijama koje dolaze od bivših radnika tvornice za preradu rajčica u Umagu, ovaj proizvođač je u velikim problemima. Ljudi nisu sigurni da li je to dio poslovnog plana ili se sve događa stihijski, ali svi se slažu da problema ima s gledišta lokalnog stanovništva. Svi oni osjetili su na svojoj koži razne neugodnosti zbog kojih su na kraju morali otići sami bez da su uspjeli dobiti otpremninu, neki i nakon više od 25 godina rada. Premještanje radnika u pogone Podravke u Rovinju jedno je od gorućih problema koji je doveo do takvih postupaka. Broj stalnih radnika i stalnih sezonaca je u drastičnom padu. Održavanje pogona se svelo na korištenje vanjskih usluga zbog čega u jeku kampanje rajčica zna biti i 24 satnih zastoja uslijed kojih rajčica trune na prikolicama. Danas je i berba ovogodišnje rajčice u kašnjenju pa i najveći i najbolji proizvođači još nisu počeli berbu.
Informacije koje dolaze iz same uprave Podravke, a koje prenosi Agrobiz također su nejasne. Oni u vezi teme izgradnje novog pogona samo najavljuju radove, a poljoprivrednici se nadaju da će to biti uskoro, jer bi im to uvelike olakšalo posao i planiranje budućnosti. "Da se na ovoj problematici radi, potvrdili su nam i u samoj Podravci, ali još nema konkretnih datuma, navodi Agrobiz. „U ovome trenutku možemo Vam potvrditi kako smo u kontinuiranoj komunikaciji s lokalnom samoupravom sa željom da se pronađe dugoročnije rješenje po pitanju prerade rajčice, a koje bi zadovoljilo više zainteresiranih strana.“, stoji u priopćenju koje su nam poslali. Također navode da su prerađivački kapaciteti svježe rajčice u Tvornici Umag 300 tona dnevno, a da se od istarske rajčice godišnje proizvede 3.930 tona Podravka passate. Tijekom sezone, tvornica radi u četiri smjenskom radu – sedam dana u tjednu u tri smjene, a u svom priopčenju navode i da je količina rajčice koju isporučuju njihovi kooperanti zadovoljavajuća u odnosu na kapacitete tvornice.
04. 08. 2019.
Dan pobjede i domovinske zahvalnosti u Umagu
![]() |
| Mijo Kereži pokopan je u Umagu |
02. 08. 2019.
Vatrogasci još jači uz novu auto cisternu

Umag – Javna vatrogasna postrojba Grada Umag bogatija je za
jednu vrlo moćnu vatrogasnu cisternu. Prva takvoga tipa stigla je u Hrvatsku iz Poljske, a trenutno je na atestiranju u Zagrebu. Auto cisterna u
svoje rezervoare prima 6000 litara vode, ima snažnu pumpu izrađenu od bronce, i
sve potrebne nadogradnje za korištenje u JVP Umag. Time će ojačati i lokalna zajednica jer se povećava razina opće sigurnosti u zaštiti od požara. Vrijednost cisterne prelazi 1.400.000 kuna i u ovome slučaju cijena je opravdana jer svaka vatrogasna postrojba u Hrvatskoj, a i šire, nebi imala ništa protiv iste u svojoj garaži ili na terenu. Prednosti koje se ističu kod ovog vozila su: kombinirana pumpa RUBERG EH30 3000l/min pri 10 bara i 250
l/min pri 40 bara, 3 x navalno vitlo (desno, lijevo, straga), spremnik od 6000 litara vode, motor koji ispunjava normu EURO 5 / sa snagom od 360 ks, kamera za vozača 360 stupnjeva za sve kuteve vozila, električno podizanje/spuštanje vatrogasnih ljestava, 10 godina jamstvo za nadogradnju i 5 godina jamstvo za pumpu za vodu. S obzirom na industrijska postrojenja u Umagu i okolici važno je imati ovakvu opremu za brzu intervenciju sa puno vode u samom startu lokaliziranja požara. / izvor: Mi-Star d.o.o. /
Pretplati se na:
Komentari (Atom)


