27. 07. 2021.

Istarska manjada od mora

UMAG – Stigli ste na svoj sanjani odmor u Istru. Hrana vam je vrlo važan dio odmora i ne želite vrijeme provedeno u Istri protratiti na loša i besmislena jela. Pitate se što onda jesti ? Izbor koji puno gostiju ne želi preskočiti su svakako morske blagodati. U Istri, posebice na njenoj zapadnoj obali možete pronaći prave delicije iz mora, ali pri tome vodite računa o izboru restorana. Tu svakako želim naglasiti da se držite nekog službenog turističkog materijala jer nisu svi istarski restorani dostojni ponuditi određene stvari. Nažalost puno je ovdje ponude koja bi vas mogla razočarati ako ste istinski ljubitelj dobre hrane. Ono što svakako trebate tražiti od hrane su sljedeće stvari: istarska tradicija i prirodni sastojci, meso i riba, samoniklo bilje, aromatični začini i sezonsko povrće. Istinski priznati restorani na obali Istre nikada neće poslužiti jelo bez ružmarina, peršina, lovora i istarskog maslinovog ulja. Jela koja trebate pronaći su sljedeća: Brodet – tradicionalno jelo od ribe. Izvorni brodet priprema se od najmanje 7 vrsta ribe uz dodatak školjki, vina, rajčice, češnjaka te listova lovora, peršina i kadulje. Buzara – drevni način pripreme plodova mora kojim se uz dodatak češnjaka, peršina, maslinova ulja i vina nastoji sačuvati svježi, izvorni okus namirnice (ribe, rakova ili školjki). Najpoznatije su buzare od rakovica, škampi i dagnji. Crni rižoto od sipa – sipa je morski glavonožac koji ima posebno mjesto u tradicionalnoj istarskoj kuhinji. Najjednostavnije i najpoznatije jelo od sipe je crni rižoto zbog kojeg ćete rižu zavoljeti na posve drugačiji način. Jadranska lignja- Najcjenjenija je od svih vrsta glavonožaca u Istri. Najcjenjenije su one ulovljene posebnom udicom (peškafondom). Zbog delikatnog okusa mora, mogu se pripremati na najrazličitije načine – na žaru, pržene, punjene, s octom, ljutim papričicama i aromatičnim travama ili s nekoliko kapi limuna i malo vlasca.  Kušajte je na Danima jadranskih lignji u sjeverozapadnoj Istri. Jakobove kapice koje se smatraju jednom od najukusnijih školjaka na svijetu zbog miješanja slane morske vode sa slatkom riječnom vodom. Kamenica – školjka koja se još od Rimljana smatra delikatesom. Meso joj je izuzetno hranjivo, a najukusnija je zimi. Najčešće se jede sirova s nekoliko kapi limunova soka. Rakovica – veliki rak s morskog dna i vrhunska morska poslastica. Ima nježno i slatkasto meso. Priprema se većinom u salati servirana u oklopu s maslinovim uljem, češnjakom, peršinom i limunom ili na buzaru. Srdela – ukusna sitna plava riba, hraniteljica generacija istarskih ribara i njihovih obitelji. Najbolje ju je kušati pripremljenu na žaru, a kao specijalitet nudi se usoljena ili marinirana. Švoja (list) – vrhunska bijela riba i jedan od simbola sjeverozapadne Istre. Kušajte je u brojnim varijantama – carpaccio, juha, s bijelim tartufom, s domaćom tjesteninom. Škampi – ukusni rakovi iz obitelji hlapova. U Istri se spremaju na mnogo načina: na buzaru, na roštilju, pohani, s rižom i tjesteninom. Možda će vas zanimati i u sirovoj varijanti. ( crobloger )

25. 07. 2021.

Srneća divljač u večernjoj šetnji

 UMAG - Netom prije završetka ovogodišnjeg ATP Croatia Open-a u Umagu snimili smo srneću divljač u slobodnoj šetnji i večernjem hranjenju. Lokaciju nećemo odavati radi sigurnosti životinje koja je plaha i oprezna i u isto vrijeme fascinantna i zanimljiva za promatranje.



19. 07. 2021.

Kušali smo savršenu ljetnu salatu u Umagu


GLAMPING FARM - Iako neki osporavaju, smatra se kako je Šopska salata tradicionalna bugarska salata, podrijetlom iz okolice Sofije. Nacionalna je verzija miješane salate, temelj su joj rajčica, paprika i krastavaca, a uobičajena je i u drugim zemljama oko Crnog mora. Choriatiki u Grčkoj, pastirska salata u Turskoj, ili u Azerbajdžanu, Armeniji, Gruziji i Rusiji.

Naši kuhari rado ju pripremaju, a gosti s veseljem uživaju u njoj ne samo kao salati već i kao osvježavajućem samostalnom jelu. Glamping farma i vlasnik na OPG Šantalab Nenad u okolici Umaga radi ju za svoj „gušt“ na sljedeći način. Očišćeno i ohlađeno povrće, krastavac, mini rajčice različitih boja kao i nekoliko paprika crvene i zelene boje nareže na kockice pa s kockicama nekog feta sira izmiješa lagano, a toj smjesi doda i malo ljubičastog luka te prstohvat čili papričica. Ako je povrće ohlađeno i serviranje slijedi, sve začini maslinovim uljem, malo octa, sol i paparom te nekoliko kapi bučina ulja i nekoliko maslina. Kao predjelo ili salata uz roštilj ovo je izvrsna kombinacija, a ne libe se napraviti ju i za večeru kao samostalno jelo. Dobar tek !

14. 07. 2021.

Osim poskupljenja odvoza smeća građane iznenadio i PDV na paketiće iz Kine

UMAG – Mnogi naši sugrađani ovih dana komentiraju abnormalno poskupljenje odvoza kućnog smeća u Umagu. Tako nam jedan slučaj kazuje kako je do sada prosječno plaćao oko 20 kn mjesečno odvoz kućnog smeća, a po novom obračunu taj se iznos popeo na oko 90 kn za jedan mjesec. Osim toga mnogi su osjetili i novi porezni režim za pakete iz Kine u kojima dolazi ionako preskupa roba u odnosu na početke ovakve kupovine. Sada im pošta direktno kao isporučitelj naplaćuje PDV u iznosu od 25 % i trošak pregleda pošiljke. Paketi iz Kine i ostalih zemalja izvan EU, vrijednosti do 160 kuna, od 1. srpnja za običnog kupca iz Hrvatske poskupjeli su za 25% PDV-a ali i troškove pregleda paketa. U slučaju da je paket naručen preko trgovca iz EU koji se koristi sustavom IOSS, on će kupcu izravno zaračunati hrvatski PDV (vrijedi za sve pakete vrijednosti do 1.135 kuna). Kada paket stiže izravno od prodavača iz, primjerice, Kine, primatelj će hrvatskih 25% PDV-a (ako ga prodavatelj nije ranije zaračunao) na ukupnu vrijednost platiti prilikom preuzimanja paketa.